Manja slova Veća slova RSS
>

Šef Kancelarije za borbu protiv trgovine ljudima Zoran Ulama održao pojedinačne sastanke sa predstavnicima lokalnih vlasti iz Bara i Ulcinja

Šef Kancelarije za borbu protiv trgovine ljudima Zoran Ulama održao pojedinačne sastanke sa predstavnicima lokalnih vlasti iz Bara i Ulcinja
Datum objave: 11.06.2010 09:23 | Autor: Kancelarija

Ispis Štampaj stranicu


Šef Kancelarije za borbu protiv trgovine ljudima Zoran Ulama održao je u petak 11. juna 2010. godine pojedinačne sastanke sa predstavnicima lokalnih vlasti iz Bara i Ulcinja.

Na sastanku sa predsjednikom Opštine Bar Žarkom Pavićevićem i njegovim saradnicima, šef Kancelarije je informisao o mjerama koje Vlade Crne Gore preduzima u borbi protiv trgovine ljudima i aktivnostima koji su planirane za naredni period. Sastanku je prisustvovao i načelnik područne jedinice Uprave policije Vladan Laković.

 

Tom prilikom, Ulama je ocijenio odličnom saradnju sa Opštinom Bar, koja se ogledala u kontinuiranoj podršci aktivnostima usmjerenim na borbu protiv prinudnog prosjačenja, radne i seksualne eksploatacije, i najavio da će upravo u ovom primorskom gradu do kraja godine biti održan sastanak Nacionalnih koordinatora zemalja regiona, kao i predstavnika institucija angažovanih na suzbijanju trgovine ljudima u cilju razmijene iskustva i jačanja saradnje u borbi protiv trafikinga.

 

Predsjednik Opštine Bar Žarko Pavićević je ponovio spremnost barske lokalne uprave da podrži sve aktivnosti na suzbijanju trgovine ljudima. On je, takođe, istakao da je u Baru ustaljena praksa da zajednički djeluju predstavnici nadležnih opštinskih službi, inspekcija i Uprave policije koji, posebno tokom turističke sezone, preduzimaju sve mjere kako bi se uspješno borili protiv trafikinga.

 

Istog dana, upriličen je sastanak sa potpredsjednikom opštine Ulcinj Naimom Redžom, kojem su prisustvovali i šef kabineta gradonačelnika Sadik Pelinković i načelnik ispostave područne jedinice policije Ulcinj Rudolg Elezović. 

 

Na sastancima je dogovoreno da se formiraju multidisciplinarni timovi, koje će činiti predstavnici radne inspekcije, inspekcije zaštite na radu, građevinske, turističke inspekcije i predstavnici policije, kako bi se pojačala kontrola svih turističko-ugostiteljskih i građevinskih objekata za vrijeme turističke sezone. Takođe, dogovorene su i pojačane aktivnosti usmjerene na smanjivanje pojave prosjačenja djece na ulicama, tj proaktivnom istraživanju eventualne pojave organizovanog prosjačenja kao oblika trgovine ljudima. Dogovorena je i pojačana distribucija propagandnog i informativnog materijala na svim značajnijim punktovima (autobuskim, željezničkim stanicama, domovima zdravlja, turističko-ugostiteljskim objektima i sl).